planimetria
załamana: załamana: proszę o pomoc
Dany jest kwadrat ABCD o boku a. Na przeciwległych bokach zbudowano trójkąty równoboczne
ABN i CDM położone wewnątrz kwadratu. Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów
9 mar 21:36
12 mar 00:48
Basia: próbuję rozwiążać, ale o tej porze za wynik nie ręczę
12 mar 01:07
Basia:
częścią wspólną jest romb MPMQ
o katach 60 i 120
AN = BN = CM = DM = a
tr.AQD jest równoramienny bo
kąt QAD = kąt NAD = 90 - kąt BAN =90-60 = 30 i
kąt QDA = kąt MDA = 90 - kat CDM = 90 -60 = 30
kąt AQD = 120
z tw.sinusów
sin30 / AQ = sin120 / AD
AQ*sin120 = AD*sin30
AQ*sin(180-60) = a*(1/2)
AQ*sin60 = a/2
AQ*
√3/2 = a/2
AQ*
√3 = a
AQ = a/
√3 = a
√3/3
QN = AN - AQ = a - a
√3/3 = a*(3-
√3)/3
bok rombu b = a*(3-
√3)/3
w rombie
sin60 = h/b
√3/2 = h/b
h = b*
√3/2 = a*
√3*(3-
√3) / 6
P = b*h = [a*(3-
√3)/3]*[a*
√3(3-
√3]/6
P = a
2√3*(3-
√3)
2 / 18
P = a
2√3*(9 - 6
√3 + 3)/18
P = a
2√3*(12-6
√3)/16
P = a
2√3*6*(2 -
√3)/18
P = a
p{3}*(2-
√3) / 3
sprawdź obliczenia








12 mar 01:21
Basia: oczywiście ostatnia linijka to:
P = a2√3*(2-√3) / 3
12 mar 01:25
Basia: oczywiście ostatnia linijka to:
P = a2√3*(2-√3) / 3
12 mar 01:25
Bogdan:
Romb MPNQ składa się z dwóch trójkątów równobocznych o wspólnym boku b, wystarczy
wyznaczyć b.
Przedłużmy odcinek DM do przecięcia z bokiem kwadratu AB, ten punkt przecięcia
oznaczmy K.
|KB| = b = |AB| - |AK| = a - |AK|
|AD| = a
|AK| / |AD| = ctg60o => |AK| = a * √3/3
b = a - a * √3/3 = a(1 - √3/3)
Teraz obliczamy pole rombu, czyli sumę pól dwóch trójkątów równobocznych o boku b,
ale nie chce mi się już tego liczyć.
12 mar 01:47