szkoła średnia
Joe: dany układ należy rozwiązać algebraicznie :

jak to ugryźć...
6 paź 16:37
ICSP: wyznacz z drugiego x alby y i wstaw do pierwszego.
6 paź 16:39
Joe: och jej ..przepraszam , zrobiłem błąd .Poprawiam:
⎧ x2+y2=5
⎩ xy=2
czy jakoś z delty to ruszyć , czy jak ..?
6 paź 17:04
ICSP: | | 2 | |
xy = 2 ⇔ x = |
| oraz y≠0 |
| | y | |
wstawiamy do pierwszego:
y
4 − 5y
2 + 4 = 0
t = y
2 t≥0
t
2 − 5t + 4 = 0
t
1 = 4
t
2 = 1
czyli y = 2 v y = −2 v y = 1 v y = −1
odpowiednio: x = 1 v x = −1 v x = 2 v x = −2
cztery pary spełniają ten układ równań.
6 paź 17:10
ICSP: a teraz idę oglądać Dlaczego Ja?

Jak będą następne pytania to odpowiem na ewentualne
pytania.
6 paź 17:10
Joe: O Dziękuję − przypuszczam iż to w zupełności wystarczy.
6 paź 17:22