Korzystając z działan na potęgach, wyrażenia (a^5)^{-2} * 1/a^{-4} można przeksz
Sławek: Korzystając z działan na potęgach, wyrażenia (a5)−2 * 1/a−4 można przekształcić do
postaci:
6 paź 16:05
Sławek: potrafi to ktoś?
6 paź 16:09
ICSP: Nom.
6 paź 16:12
Klaudia: (a)−10 * a4
6 paź 16:12
Bizon:
a−10*a4=a−6
6 paź 16:13
Sławek: a jakbym to zrobił w ten sposób:
a−10/1 * 1/a−4 = a−10/a−4 to by mi wyszło a−10/a−4 więc a−16 , co robię
źle?
6 paź 16:16
ICSP: a−10 / a−4 ≠ a−16
Popatrz na wzory.
6 paź 16:17
Sławek: przecież jak jest ta sama podstawa to się przy dzieleniu potęgi odejmuje a przy mnożeniu je
dodaje, czyż nie?
6 paź 16:19
ICSP: wiec według ciebie −10 − (−4) = − 16
6 paź 16:21
Sławek: noo tak, masz rację
6 paź 16:23