geometria analityczna
Piotr: W trójkącie ABC mamy dane: A(−1,−1), B(7,1) oraz równanie x−4y+14 = 0 symetralnej boku BC.
Wyznacz współrzędne wierzchołka C oraz wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny. Napisz równanie
okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Proszę o jakieś wskazówki..
6 paź 14:40
Piotr: Proszę
6 paź 15:29
rumpek:
Punkt A(−1,−1) oraz B(7,1) masz podane, masz również informację, że symetralna boku |BC| jest
to:
| | 1 | | 14 | |
x − 4y + 14 = 0 ⇒ −4y = −x − 14 / : (−4) ⇒ y = |
| x + |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 7 | |
y = |
| x + |
| <= to jest równanie tej symetralnej czyli chcesz policzyć równanie |
| | 4 | | 2 | |
prostej w której są punkt B i C no to wiadomo, że jest to prostopadła do tej symetralnej i
przechodzi przez punkt B. Jak wyznaczysz tę prostą to masz dwa równania − rozwiązujesz układ
równań i otrzymasz punkt S(x,y) środek odcinka B i C a potem już bez problemu liczysz punkt C
(
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html)
Wykazać, że jest to trójkąt prostokątny chyba umiesz − liczysz odległość między punktami i
potem stosujesz twierdzenie Pitagorasa.
6 paź 16:15
Piotr: prostopadła czy równoległa?
6 paź 16:37
Piotr: aa prostopadła, dobrze
6 paź 16:44