Proszę sprawdźcie czy się zgadza?
KAN:
x≠4
czy wynik się zaznacza graficznie?
6 paź 13:11
sushi_ gg6397228:
cos nie tak; podstaw otrzymane liczby pod x i zobacz czy bedzie to +− 5
6 paź 13:15
ICSP: Jakie masz polecenie?
P.S. Przelicz jeszcze raz.
6 paź 13:15
KAN: hm.. mam rozwiązać
Robiłem tak:
sprowadziłem do wspólnego mianownika w module
Wg wzoru |x|=a ⇔ x=a ⋁ x=−a
| 3x−8 | | 3x−8 | |
| =5 ⋁ |
| =−5
|
| x−4 | | x−4 | |
gdzie jest bład w takim razie?
6 paź 13:24
Godzio:
| | 1 | |
x = |
| −− powinno być x = 6 |
| | 2 | |
6 paź 13:27
ICSP: a nie łatwiej do razu zastosować |x| = a ⇔ x = a v x = −a
6 paź 13:27
KAN: zgadza się, bład rachunkowy wyszło 6, ICSP a jak od razu to zastosować?
6 paź 13:49
ICSP: | | x | | x | | x | | x | | x | |
| |
| + 2| = 5 ⇔ |
| + 2 = 5 v |
| + 2 = −5 ⇔ |
| = 3 v |
| = −7 ⇔ |
| | x−4 | | x−4 | | x−4 | | x−4 | | x−4 | |
−2x = −12 v 8x =28 ⇔ x = 6 v x = 3,5
6 paź 13:52
6 paź 13:52
KAN: ale tak wychodzi nie 6 tylko 3
6 paź 13:54
KAN: ICSP jasne już wszystko, dzięki wielkie wszystkim
6 paź 13:55
sushi_ gg6397228:
| 3 | | 3 | |
| +2= |
| +2= −3+2=... widac , ze 3 nie pasuje |
| 3−4 | | −1 | |
6 paź 13:56
KAN: sushi gg6397228: ale czy jest to błąd w wyliczeniach czy tak ma wyjść?
6 paź 13:58
sushi_ gg6397228:
"3" po prostu nie moze byc, bo jak sie podstawi to wyszlo "−1" a ma byc +− 5
zatem sprawdzimy dla "6"
| 6 | | 6 | |
| + 2= |
| +2 = 3+2= 5 wiec "6" spelnia nasze rownanie |
| 6−4 | | 2 | |
wiec rozumowanie i postawienie hipotezy o 13.54 było błedne
6 paź 14:00
KAN: dzięki już kumam (chyba)
6 paź 14:02
sushi_ gg6397228:
kum kum kum to robią
żaby
6 paź 14:06