Geometria analityczna - zad maturalne
Piotr: Dane są funkcje f(x) = 2x +1 i g(x) =−2x2 − 2x +1. Znajdź te dodatnie wartości r, dla których
wszystkie punkty wspólne wykresów funkcji f i g należą do koła o:(x−1)2 + (y+1)2 <=r2 Dla
najmniejszej znalezionej wartości r wykonaj rysunek koła oraz wykresów funkcji f i g.
Próbowałem podstawić te funkcje do okręgu, nie wiem kompletnie jak sie za to zabrać
6 paź 13:11
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek funkcji "f' i "g", potem zaznacz srodek kola
6 paź 13:18
rumpek:
f(x) = g(x)
i masz punkty wspólne
będą bodajże dwa punkty więc zapiszesz sobie w postaci
A(x,y)
B(x,y)
następnie podstawisz pod równanie koła:
(x−1)
2 + (y + 1)
2 ≤ r
2
i będziesz miał zbiór liczb (promienie) i tam narysujesz dla najmniejszego chyba jasne
6 paź 13:26
Piotr: Dalej nic

... można jakoś jaśniej? funkcja g(x) to jakas parabola.. miejsca zerowe wychodzą
jakieś dziwne...
6 paź 13:27
Piotr: Rumpek, zaraz spróbuję twoim sposobem. Dzieki
6 paź 13:28
Piotr: Wyszło mi A(0,1) B(−2,−3) jak podstawiłam pod równanie koła wychodzi, ze 5<=r2 i 13<=r2 w
odpowiedziach jest że r nalezy do <13,+nieskończoności)... wiec coś jest chyba nie tak.
6 paź 13:31
rumpek: jest gites

tylko wiesz

CZĘŚĆ WSPÓLNA
6 paź 13:32
Piotr: aha,no tak

Bo −√5 i − √13 nie może być

Dzieki za pomoc
6 paź 13:35
Piotr: A jak narysować wykres funkcji g(x)?
6 paź 13:42
rumpek: tudzież to parabola jest

no chyba to już miałeś w 1 klasie liceum
6 paź 13:43
rumpek: jak nie wiesz od czego zaczac zacznij od xw i yw potem możesz liczyć poszczególne wartości
dla 1,2,3,4 −1,−2,−3,−4 ... To taki najbardziej popularny sposób.
6 paź 13:44
Piotr: Ja wiem, tylko jak liczę miejsca zerowe to wychodza mi jakieś dziwne liczby
6 paź 13:46