Chemia - proste zadanie
qwerty: Jaką objętość w warunkach normalnych zajmuje 45 g tlenku azotu
NO= 14 g + 16g=30g
45g=x dm
3
30g=22,4dm
3
1.nie rozumiem skąd się wzięło 14 g i 16 g
2. liczba atomowa pierwiastka to jest jest liczba molowa?
3.oraz jak przeliczyć naprzykład 1 mol tlenu o liczbie atomowej 8 na gramy, czyli 1 mol tlenu
ile waży w [g] ?
6 paź 12:29
sushi_ gg6397228:
| | m | |
1 mol= |
| −−>m−− masa, M−− z tablic masa czasteczkowa |
| | M | |
6 paź 12:31
Mateusz: 1)z tego ze masa molowa pierwiastka czy związku jest rowna masie atomowej pierwiastka czy
związku
2) liczba molowa nie ma czegos takiego liczba moli jedynie tak jak z pierwszego np 1 mol np
azotu ma mase 14g ,unitów 2 mole azotu to juz 28g czy unitów itd
3) zeby to przeliczyc potrzeba mase atomową i skorzystac z faktu ze 1 mol odpowiada masie
atomowej,molowej tak jak napisałem w 1)
6 paź 12:34
6 paź 12:35
sushi_ gg6397228:
masa w gramach/kilogramach/tonach −−> normalna
6 paź 12:39
sushi_ gg6397228:
M=16. masz 1 mol, wiec masz 16 gramow
6 paź 12:39
qwerty: ahaa , czyli 1 mol tlenu(O) waży 15,9994 g , tlenu O2 co występuje w powietrzu 32 g
1 mol azotu 14 g itp?
6 paź 12:44
Mateusz: No tak przeciez napisalismy ci to
6 paź 12:48
qwerty: sory że takie głupie pytania zadaje ale nie moge sobie tego racjonalnie wytłumaczyć ... czyli
czym tak naprawde czym się rózni atom tlenu od pierwiastka tlenu?
6 paź 12:59
Mateusz: pierwiastek to zbior atomów o takiej samej liczbie atomowej pierwiastki w satnie wolnym to: np
K−potas,N−azot itd natomiast cząsteczka to przynajmniej dwa atomy połączone wiązaniami
chemicznymi np N2 własnie Cl2 H2 itd
6 paź 13:13
qwerty: czyli O jako jeden atom tlenu jest pierwiastkiem i O2 jako dwa atomy tlenu też jest
pierwiastkiem dobrze Cię zrozumiałem?
6 paź 13:15
Mateusz: Cząsteczka to ju jest co innego chociazby inne są własciwosci cząsteczki chloru od atomu chloru
ze względu na istnienie odzdziaływań czyli wiązan
natomiast jeszcze musisz znac def atomu atom to najmniejsza częśc pierwiastka zachowujaca jego
własciwosci chemiczne i fizyczne
6 paź 13:24