funkcje trygonometryczne
Jolanta: Zaczęłam sie uczyc funkcji trygonometrycznych i mam problem z takim zadaniem
| | π | |
sin(π−1)−cos( |
| }−1)=sin1−sin1=0 |
| | 2 | |
wynik jest tylko nie wiem dlaczego tak .Prosiłabym o wyjasnienie
6 paź 11:30
6 paź 11:32
o nie: poszukaj swoich przypadków (zakładając że pi to 180 a pi/2 to 90 i wszystko powinno być jasne
6 paź 11:33
Jolanta: dla mnie nic nie jest jasne .Gdy miałąm zadania,gdzie były podane kąty w stopniach to szło mi
dobrze..nie wiem jak to robic sin(180
0−1)=0−sin1
to by mi wyszło −sin1− 0+sin1
dobrze ?
6 paź 11:43
o nie: sin(180−a)=sina
twoje a to 1
więc sin(180 − 1)=sin1
cos(90−a)=sina
twoje a to 1
więc cos(90 − 1)=sin1
masz więc
sin(180 − 1) − cos(90 − 1)=... ?
6 paź 11:46
Jolanta: 
Dzięki juz rozumiem .Samo słowo trygonometria mnie paralizuje
6 paź 11:49
Jolanta: i znów mam problem, to fragment zadania
tg 180*tg(−720) =tg180* (−tg720) chcę zrobić z tego ctg180
ale ten minus mnie dobija
gdyby było tg 72 to napisałabym tg(900−720)=ctg180
co robić ?
6 paź 12:58
sushi_ gg6397228:
przeciez juz nie masz minusa w srodku
tg(−72o)= − tg(72o)
6 paź 13:03
Jolanta: tg(900−180)=ctg 180
6 paź 13:03
sushi_ gg6397228:
i po sprawie
− tg 18o * ctg 18o=.....
6 paź 13:06
Jolanta: −1
6 paź 13:11
sushi_ gg6397228:
yesss
6 paź 13:34
Jolanta: Moze ktoś zerknac ?
cos(−2700+α)=cos(−(2700−α)=cos(− i tu mam problem cos(−α)=cosα cos(270−α)=−sinα
nie wiem co zrobic z tym minusem
7 paź 12:11
Jolanta:
7 paź 12:28
krystek: cos(−α)=cosα
cos[−(270−α)]=cos(270−α)=−sinα i tak miałaś. A dlacze4go chcesz tego minusa się pozbyć?On musi
być!
7 paź 13:53