Zadanie z parametrem
Kimi: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Przedyskutuj istnienie rozwiązań poniższego układu i równania ze względu na parametry a i b:
a) {ax +8y=1
{2x + ay =b
b) 2b +(3a−5)x=2
najlepiej metodą wyznacznikową
Dziękuję
6 paź 08:52
krystek: 1)W≠0 jedno rozwiązanie
2)W=0 i( Wx≠0 lubWy≠0) sprzeczne
3)W=0 i Wx=0 tożsamościowe − nieskończenie wiele rozwiązań.
6 paź 09:15
krystek: x=....
i dyskusja
Mianownik =0 sprzeczne
mianownik i Licznik =0 tożsamościowe
mianownik≠0 1 jedno rozwiązanie.
6 paź 09:18