uKłaDy RóWnAń
> kasienkaaaaa <: :( Aby przejechać samochodem z miasta A do B
trzeba pokonać trase 240km. Połączenie kolejowe
między tymi miastami jest o 50km krótsze.
Pociąg z A do B jedzie ze średnią prędkością 60km/h.
Z jaką prędkością musiałby jechać samochód który
wyjechał z A 10 minut później, aby dojechać do B
przed przyjazdem pociągu?
hmm pomoocy
9 mar 21:14
> kasienkaaaaa <: pomozcie

prosze
10 mar 16:32
> kasienkaaaaa <: ?
10 mar 17:09
Amator: ciekawe zadanko

powodzenia
10 mar 17:11
Bogdan:
Pociąg:
droga = 190 km, prędkość = 60 km/h, czas jazdy = 190/60 = 3 h 10 min.
Samochód:
droga = 240 km, prędkość = v, czas jazdy t < 3 h ( ponieważ samochód wyjechał 10 min
później)
t = 240/v => 240/v < 3 => 80/v < 1 => v > 80
Odp.: Samochód powinien jechać ze średnią szybkością co najmniej 80 km/h
Uzupełnię żartobliwie, że w polskich warunkach taka średnia prędkość samochodu
na trasie 240 km bez łamania przepisów jest trudna do osiągnięcia.
10 mar 17:37