uKłAdY rÓwNaŃ
> kasienkaaaaa <: :(


Pociąg z A do B jechał ze średnią prędkością 45km/h
a samochód jechał drogą biegnącą wzdłuż torów ze
średnią prędkością 60km/h.
Pociąg i samochód wyjechały o tej samej porze, ale
samochód dojechał 25 min wcześniej. Jaka jest odległość z A do B?
;> help
9 mar 21:10
> kasienkaaaaa <: pomozcie

prosze
10 mar 16:32
> kasienkaaaaa <: ?
10 mar 17:09
Bogdan:
Jesteś tutaj?
Jeśli tak, to zrobimy razem.
Wprowadzamy oznaczenia:
S - długość drogi.
Podaj, ile czasu jechał pociąg, jeśli jego prędkość = 45 km/h
oraz ile czasu jechał samochód, jeśli jego prędkość = 60 km/h.
Czekam na Twoje odpowiedzi.
10 mar 17:48
:): t1=s/45
t2=s/60
10 mar 18:41
Bogdan:
No właśnie.
25 min = 25/60 h,
więc t1 - t2 = 25/60 => S/45 - S/60 = 25/60
Rozwiąż to równanie z niewiadomą S i po zadaniu.
Czy to zadanie było aż tak trudne?
10 mar 19:07
> kasienkaaaaa <: z niewiadomą S to znaczy ?
11 mar 18:59
Bogdan:
W równaniu S/45 - S/60 = 25/60 co jest niewiadomą?
11 mar 19:10
> kasienkaaaaa <: no S
11 mar 19:50
> kasienkaaaaa <: ej no ja tego nie umiem zrobić nie każdy potrafi noooo
11 mar 19:55
Eta:
pomnóż obydwie strony przez 180
4S - 3S = 75
S= 75 i to wszystko "kasienkaaa"
11 mar 19:57
Eta:
Widzisz już ? jakie to prościutkie?
11 mar 19:57
> kasienkaaaaa <: aa

dziękuję Ci ślicznie

*********************
11 mar 21:06