Ciągi.
Moreno: Na trzech półkach ustawiono 37 książek. Okazało się, że liczby książek na poszczególnych
półkach tworzą ciąg geometryczny. Na środkowej półce stoi 12 książek. Oblicz, ile
książek znajduje się na półce dolnej i górnej.
9 mar 21:05
Eta:
x -- na dolnej x, y € N pamiętaj o tym! ( bo to ilość)
y -- na górnej
12 -- na środkowej
więc:
x, 12, y --- tworzą ciąg geom.
to 122 = x*y x*y = 144 -- to jedno równanie
drugie równanie:
x + 12 + y = 37
rozwiąż ten układ i oblicz x i y ( metodą podstawienia)
pamiętaj ,ze x, y €N
( czyli wybierz rozwiązania będące liczbami naturalnymi
9 mar 21:15