pomozcie
kocur: Liczby a,b,1 tworzą ciąg arytmetyczny , a liczby a,b,a+b+1 tworzą ciąg geometryczny .
wyznacz wyrazy ciągu geometrycznego
9 mar 21:04
załamana: proszę o pomoc
Dany jest kwadrat ABCD o boku a. Na przeciwległych bokach zbudowano trójkąty równoboczne
ABN i CDM położone wewnątrz kwadratu. Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów
9 mar 21:32
załamana: W trapezie równoramiennym o danm polu P połączono kolejno środki boków. Oblicz Pole
powstałego czworokąta
9 mar 21:33
załamana: Wartość użytkowa maszyny maleje co roku o tę samą kwotę. Po ilu latach maszyna straci
wartość użytkową, jeśli jej wartość po 30 latach będzie 4 razy mniejsza niż po 10 latach
9 mar 21:35
kocur: ty jak mi sie w poscie wypowiadasz to moze mi zadanie rozwiąż

9 mar 21:46
załamana: Przepraszam przez pomyłkę wstawiłam swoje zadania
Oto twoje zadanie
b=(a+1)/2 z własności ciągu arytmetycznego
b=√a(a+b+1) z własności ciągu geometrycznego
Dostaliśmy układ równań z dwiema niewiadomymi
Dugie równanie podnosimy do kwadratu i otrzymujemy
b2=a2+ab+a
teraz podstawiamy do niego b=(a+1)/2 i otrzymujemy
[(a+1)/2]2=a2+(a2+a)/2+a
doprowadzamy do najprostszej postaci i otrzymujemy równanie
-5a2-4a+1=0
obliczamy Δ a następnie a1 i a2
będziesz już wiedział co dalej?
9 mar 21:48
kocur: tak dzieki
9 mar 22:10