Kasia:
(4x+1)-2 = 2x2-(4x+1)
4x-1 = 2x2-4x-1
-2x2+8x-2 = 0 /:2
-x2+4x+1 =0
nie rozumiem skąd Ci sie wzięła to -2 w trzeciej linijce

A poza tym
-2: 2 = -1 a nie 1
Ja zrobiłam to tak i prosze powiedz mi czy tak jest dobrze
a
2 - a
1 = a
3 - a
2
2a
2 = a
1 = a
3
2(4x + 1) = 2 = 2x
2
8x + 2 = 2 +2x
2
8x - 2x
2 = 2 - 2
8x - 2x
2 = 0
-2x
2 + 8x = 0
x( -2x + 8) = 0
- 2x + 8 =0
-2x = -8 / :-2
x= 4
dla x = 4 ciagu arytmetycznego
a
1 = 2
a
2 = 4x + 1 = 4 * 4 + 1 = 17
a
3= 2x
2 = 2* 4
2 = 2*16 = 32
17 gru 19:20
Kasia:
przepraszam ale źle mi znaki wyszły w dwóch miejscach
2a2 = a1 = a3 powinno być 2a2 = a1 + a3
2(4x + 1) = 2 = 2x2 powinno być 2(4x + 1) = 2 + 2x2
17 gru 19:35
Jakub:
Sorry pomyliłem się z tą -2. Ty robisz dobrze aż do tego momentu:
x( -2x + 8) = 0
Dalej dzielisz przez x, a przez x nie wolno, można tylko przez liczbę.
Równanie x( -2x + 8) = 0 rozwiązuje się rozbijając na dwa równania:
x=0 i -2x+8 = 0 <- to drugie równanie rozwiązałaś.
Czyli odpowiedz do tego zadania to x=0 lub x=4. Możesz sprawdzić
Jak z x podstawisz 0 do 2,4x+1,2x2 to otrzymasz 2,1,0 <-ciąg arytmetyczny
Jak z x podstawisz 4 do 2,4x+1,2x2 to otrzymasz 2,17,32 <-ciąg arytmetyczny
Czyli te wyniki x=0 i x=4 są dobre.
17 gru 19:57