Ciąg geometryczny .
Moreno: W pewnym ciągu geometrycznym suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 25, a suma
drugiego i czwartego wyrazu jest równa 30. Wyznacz piąty wyraz tego ciągu.
9 mar 20:47
Eta: Rozwiązuję
9 mar 20:56
Eta:
Moreno? ile tych zadań mam Ci liczyć?
Wszystkie podobne< myślałam ,ze już sam potrafisz

a
1 + a
3 = 25
a
2 + a
4 = 30 a
2 = a
1*q a
3 = a
1*q
2 a
4= a
1 *q
3
a
1 + a
1 *q
2 = 25
a
1*q + a
1*q
3 = 30 to układ równań i należy go rozwiązać

Dasz radę! wylicz a
1 i q to a
5 = a
1*q
4
9 mar 21:06
Moreno: Eta , chcę mieć pewność, że dobrze rozwiązuje.

Serdeczne dzięki za pomoc . BUŹKA!
9 mar 21:08