fukncja kwadratowa
afri: Zbiorem wartości pewnej funkcji kwadratowej f jest przedział <-5 i 1/3 ; ∞). Wiedząc, że
f(0) = - 4, oraz że w przedziale (2/3;∞) funkcja f jest rosnąca, wyznacz:
a) wzór f. kwadratowej w postaci ogólnej
b) miejsca zerowe funkcji f
c) zbiór rozwiązań nierówności f(x)> 2x - 4
Bardzo proszę o pomoc.
9 mar 20:44
Bogdan:
Witam i rozwiązuję
9 mar 21:04
Bogdan:
f(x) = ax2 + bx + c,
W = (xw, yw) - wierzchołek paraboli
Jeśli y € <-16/3, +∞), to parabola jest skierowana ramionami do góry, posiada minimum
yw = -16/3.
Jeśli f(0) = -4, to c = -4
Jeśli funkcja rośnie w przedziale (2/3, +∞), to xw = 2/3
Zapisujemy wzór funkcji w postaci kanonicznej wiedząc, że W = (2/3; -16/3).
f(x) = a(x - 2/3)2 - 16/3 => f(x) = ax2 - (4/3)ax + (4/9)a - 16/3
b = -(4/3)a
c = (4/9)a - 16/3 => -4 = (4/9)a - 16/3 => a = 3 oraz b = -(4/3)*3 = -4
f(x) = 3x2 - 4x - 4
miejsca zerowe dasz radę obliczyć.
f(x) > 2x - 4 => 3x2 - 4x - 4 > 2x - 4 => 3x2 - 6x > 0 => 3x(x - 6) > 0
+ + + + + +
------------ 0 ------------- 6 ------------>
- - - -
x € (-∞, 0) U (6, +∞)
9 mar 21:25
afri: Dziękuję bardzo!
9 mar 22:15