Jak??
Dla matematyków: Gdzieś popełniam błąd którego nie moge od 10 minut wyłapać.... licze z całki długość
łuku krzywej na przedziale <o 1/2 > z funkcji y= ln (1-x
2 ) i wychodzą mi dalej dalej
dwa logarytmy z zera a to BŁĄD
9 mar 20:40
hhhm: hmmm...no nie wiem....
9 mar 21:00
Bogdan:
Długość łuku L krzywej y = f(x) w przedziale <a, b> wyraża się wzorem:
b
L = ∫ √1 + (y')2 dx
a
y = ln(1 - x2) Df: x € <-1, 1>
y' = -2x / (1 - x2) = -2x / (1 - x2) (y')2 = 4x2 / (1 - x2)2
t = 1 + (y')2 = 1 + 4x2 / (1 - x2)2 = (1 - 2x2 + x4 + 4x2) / (1 - x2)2 =
= (1 + x2)2 / (1 - x2)2, √t = (1 + x2) / (1 - x2)
∫ [(1 + x2) / (1 - x2)] dx = -∫dx - ∫[ 2 / (1 - x2) ] dx = E
Drugą całkę rozwiązujemy rozkładając funkcję podcałkową na ułamki proste.
E = -x - ln|1 - x| + ln|1 + x| + C = ln| (1 + x) / (1 - x) | - x
Dalej już sobie poradzisz
10 mar 01:17