Wyznacz pole przekroju ostrosłupa
piotrek: Wysokość prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego ma długość h, a krawędź podstawy ma
długość a. Wyznacz pole przekroju wyznaczonego przez krótszą przekątną podstawy i
wierzchołka ostrosłupa.
9 mar 20:26
piotrek: pomóżcie proszę
9 mar 21:12
piotrek: szkoda że nikt nie potrafi mi pomóc
9 mar 21:48
Mickej: krótsza przekątna oznaczmy ja q
q=a√3 wzór na pole tego przektoju oczywisty bo to trójkąt równoramieny
PP=1\2qh
PP=1\2a√3h
9 mar 21:53
piotrek: dziękuję za pomoc
9 mar 22:08