prawdopodobieństwo
ann: Rzucono trzy razy monetą oblicz prawdopodobieństwo że wyrzucono za pierwszym razem orła
lub wyrzucono dokładnie jedną reszkę
9 mar 20:14
pawszy79:
12 mar 00:29
Bogdan:
Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie monetą, |Ω| =23 = 8.
A - zdarzenie polegające na wyrzuceniu za pierwszym razem orła.
B - zdarzenie polegające na wyrzuceniu dokladnie jednej reszki.
AnB - zdarzenie polegające na wyrzuceniu za pierwszym razem orła i jednej reszki
w pozostałych dwóch rzutach
Można wykonać obliczenia dla wyznaczenia prawdopodobieństw zdarzeń A, B, AnB,
przy obliczaniu P(B) trzeba zastosować schemat Bernouliego, można też uciec się
do rozpisania zdarzeń elementarnych (O - orzeł, R - reszka):
1. OOO
2. OOR
3. ORO
4. ROO
5. ORR
6. ROR
7. RRO
8. RRR
P(A) = 4/8, P(B) = 3/8, P(AnB) = 2/8
P(A U B) = P(A) + P(B) - P(AnB) = 4/8 + 3/8 - 2/8 = 5/8
12 mar 00:51