wykresy funkcji
izabbb: Mam do narysowania dwa wykresy. Proszę, niech ktoś pomoże
1. y=(log2x)−1
2. y=−1/2*(e)−x
4 paź 23:42
sushi_ gg6397228:
jaki poziom −−> LO czy uczelnia−−> ma byc "dokladny" czy na "odwal sie"
4 paź 23:45
izabbb: dokładnie proszę

uczelnia
5 paź 07:35
izabbb: pierwsza funkcja : całość do −1 potęgi, druga e do potęgi −x
5 paź 07:36
izabbb: to ma być w ramach powtórki z LO, ale nie miałam aż takich w LO
5 paź 07:39
sushi_ gg6397228:
jak dokladny, to trzeba zrobic przebieg zmiennosci funkcji; jak na "odwal" to wziac kilka
punktow i polaczyc je
5 paź 10:01
sushi_ gg6397228:
x=1, y=...
x=2 ; y=...
x=4 , y= ...
x= 8 , y= ...
x=16, y= ...
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2. y=− |
| e−x= − |
| * |
| = − |
| * ( |
| ) x |
| 2 | | 2 | | ex | | 2 | | e | |
rysujemy wykres "na szybki odwal" jak y
1= a
x gdzie
a<1
potem odbijamy wykres symetrycznie wzgledem osi OX (ten minus przed ułamkiem)
a potem trzeba go scisnac
5 paź 10:08
sushi_ gg6397228:

rysunek do drugiego
5 paź 10:10
izabbb: bardzo Ci dziękuję
5 paź 10:19
sushi_ gg6397228:
a z 1. to trzeba sie pobawic; bo wiesz jak wyglada wykres log
2 x
5 paź 10:20
izabbb: tak log2x wiem, ale czy tego log2x nie można też jakoś sprytnie "poprzesuwć" bez obliczania?
5 paź 10:39
sushi_ gg6397228:
| 1 | |
przeciez masz miec |
| wiec masz dzielenie |
| logarytm | |
weź jeszcze
5 paź 10:49
izabbb: ok, dzięki
5 paź 10:52
sushi_ gg6397228:
tylko tam podalem przez rozped x=1, wiec ten punkt nie moze
wykres bedzie troche do bani wygladal−−> najlepeij by bylo zrobic przebieg zmiennosci−−> bo x=1
bedzie asymptota pionowa obustronna
5 paź 11:06
izabbb: no właśnie, x=1 to asymptota, zastanawiam się czy bez obliczania mozna jakoś narysować bo
właśnie jesteśmy na etapie rysowania takiego bez "wyliczania", takiego "szybkiego" −
przesunięcia, odwrócenia, odbicia wzg osi, bez przeliczeń
5 paź 13:37
sushi_ gg6397228:
tutaj nic takiego nie bedzie dla tego przykladu
moze poszukaj w programie "wolfram" to narysuje wykres
5 paź 13:51
sushi_ gg6397228:

x=1 kolor niebieski
5 paź 13:58
izabbb: no właśnie zerknęłam, dziwne ale chyba prawdziwe
5 paź 14:02
sushi_ gg6397228:
u mnie rysunek poszedl w Mathcadzie; wiec ten przyklad albo byl źle przepisany albo prowadzacy
chciał Was zameczyc
5 paź 14:07
izabbb: Kobieta liczy i rysuje z predkością światła i zakłada że wszystko i tak już wiemy..
5 paź 14:22