Wektory
Dawid: _
a o b
_
a x b
_
a=4i − j+6k
_
b=3i + 4j+ 4k
Moze ktos pomoc i wyjasnic iloczyn skalarny i wektorowy na tych lub nawet innych przykladach? a
te moge sam zrobic jak zrozumiem.
4 paź 23:10
Dawid: mialy byc kreseczki nad literami ale cos nie wyszlo.
4 paź 23:11
Trivial:
nie trudź się z tymi kreskami. Jeżeli bardzo chcesz oznaczaj wektory przez pogrubienie:
[P[i]] = i.
OK. Iloczyn skalarny jest banalnie prosty. Zdefiniowany jest tak:
a = (ax, ay, az)
b = (bx, by, bz)
a∘b = axbx + ayby + azbz
Iloczyn wektorowy to po prostu wyznacznik:
|i j k |
axb = |ax ay az|
|bx by bz|
4 paź 23:17
Trivial: Spróbuj coś porobić. Sprawdzę.
4 paź 23:19
Dawid: ax ay az to odpowiednio to i j k ?
4 paź 23:25
Trivial: Tak.
4 paź 23:31
Dawid: tzn skalarny 12i−4j+24k?
a jak wektorowy zrobic ?
4 paź 23:38
sushi_ gg6397228:
policzyc wyznacznik
4 paź 23:41
Dawid:
|i j k |
axb = |ax ay az|
|bx by bz| <−−−−− z checia tylko nie wiem co tu jest co tzn nie wiem co mam podstawic w te
miejsca. i chcial bym wiedziec czy skalarny jest dobrze?
4 paź 23:44
Trivial:
a = 4i − j + 6k
b = 3i + 4j + 4k
a∘b = 4*3 + (−1)*4 + 6*4 = ... (to liczba, a nie wektor)
Żeby policzyć wektorowy, trzeba policzyć tamten wyznacznik. Kilka prostszych metod to:
1. Rozwinięcie Laplace'a:
| | | |
det | to zwykłe wyznaczniki 2x2, które są w liceum. |
| | |
2. Schemat Sarrura:
|
i j k |
|a
x a
y a
z| =
ia
yb
z +
ja
zb
x +
ka
xb
y −
|b
x b
y b
z|
− (
ka
yb
x +
ja
xb
z +
ia
zb
y).
Popróbuj.
4 paź 23:46
Trivial: Aha, czy mogę zapytać gdzie studiujesz?
4 paź 23:47
Dawid: skalarny 32 ? a wektorowy −28i−34j+19k?
4 paź 23:56
Dawid: gliwice
4 paź 23:57
Trivial: skalarny ok, wektorowy źle na j.
4 paź 23:59
Dawid: +2j? a Ty skad jesli mozna ?
5 paź 00:02
Trivial: 2j ok
AGH. Po prostu się pytam, bo ja tak zaczynałem na fizyce.
5 paź 00:11
Dawid: to mam akurat na mechanice na kierunku mechatroniki

no nic dzieki wielkie za wyjasnienie. zawsze to juz cos wiedzy do przodu

Dobrejnocy
5 paź 00:13
Trivial: noc.
5 paź 00:18
Gustlik: Od tego zacznij:
i, j, k to wersory (wektory jednostkowe) osi odpowiednio OX, OY, OZ.
Zapis a→=axi+ayj+zk jest równoważny znanemu ze szkoły średniej zapisowi:
a→=[ax, ay, az], czyli możemy odczytać współrzędne wektora.
Z tą różnicą, ze dochodzi trzecia współrzędna, bo jest układ przestrzenny trójwymiarowy.
Np.
a=4i − j+6k=[4, −1, 6]
b=3i + 4j+ 4k=[3, 4, 4]
5 paź 00:34