matematykaszkolna.pl
Wektory Dawid: _ a o b _ a x b _ a=4i − j+6k _ b=3i + 4j+ 4k Moze ktos pomoc i wyjasnic iloczyn skalarny i wektorowy na tych lub nawet innych przykladach? a te moge sam zrobic jak zrozumiem.
4 paź 23:10
Dawid: mialy byc kreseczki nad literami ale cos nie wyszlo.
4 paź 23:11
Trivial: nie trudź się z tymi kreskami. Jeżeli bardzo chcesz oznaczaj wektory przez pogrubienie: [P[i]] = i. OK. Iloczyn skalarny jest banalnie prosty. Zdefiniowany jest tak: a = (ax, ay, az) b = (bx, by, bz) ab = axbx + ayby + azbz Iloczyn wektorowy to po prostu wyznacznik: |i j k | axb = |ax ay az| |bx by bz|
4 paź 23:17
Trivial: Spróbuj coś porobić. Sprawdzę.
4 paź 23:19
Dawid: ax ay az to odpowiednio to i j k ?
4 paź 23:25
Trivial: Tak.
4 paź 23:31
Dawid: tzn skalarny 12i−4j+24k? a jak wektorowy zrobic ?
4 paź 23:38
sushi_ gg6397228: policzyc wyznacznik
4 paź 23:41
Dawid: |i j k | axb = |ax ay az| |bx by bz| <−−−−− z checia tylko nie wiem co tu jest co tzn nie wiem co mam podstawic w te miejsca. i chcial bym wiedziec czy skalarny jest dobrze?
4 paź 23:44
Trivial: a = 4i − j + 6k b = 3i + 4j + 4k a∘b = 4*3 + (−1)*4 + 6*4 = ... (to liczba, a nie wektor) Żeby policzyć wektorowy, trzeba policzyć tamten wyznacznik. Kilka prostszych metod to: 1. Rozwinięcie Laplace'a:

nawias
ay az
nawias
nawias
by bz
nawias

nawias
ax az
nawias
nawias
bx bz
nawias

axb = idet
jdet
+

nawias
ax ay
nawias
nawias
bx by
nawias

+ kdet
.

nawias
.. ..
nawias
nawias
.. ..
nawias

det
to zwykłe wyznaczniki 2x2, które są w liceum.

2. Schemat Sarrura: |i j k | |ax ay az| = iaybz + jazbx + kaxby − |bx by bz| − (kaybx + jaxbz + iazby). Popróbuj.
4 paź 23:46
Trivial: Aha, czy mogę zapytać gdzie studiujesz? emotka
4 paź 23:47
Dawid: skalarny 32 ? a wektorowy −28i−34j+19k?
4 paź 23:56
Dawid: gliwice
4 paź 23:57
Trivial: skalarny ok, wektorowy źle na j.
4 paź 23:59
Dawid: +2j? a Ty skad jesli mozna ?
5 paź 00:02
Trivial: 2j ok AGH. Po prostu się pytam, bo ja tak zaczynałem na fizyce. emotka
5 paź 00:11
Dawid: to mam akurat na mechanice na kierunku mechatroniki no nic dzieki wielkie za wyjasnienie. zawsze to juz cos wiedzy do przodu emotka Dobrejnocy emotka
5 paź 00:13
Trivial: noc.emotka
5 paź 00:18
Gustlik: Od tego zacznij: i, j, k to wersory (wektory jednostkowe) osi odpowiednio OX, OY, OZ. Zapis a=axi+ayj+zk jest równoważny znanemu ze szkoły średniej zapisowi: a=[ax, ay, az], czyli możemy odczytać współrzędne wektora. Z tą różnicą, ze dochodzi trzecia współrzędna, bo jest układ przestrzenny trójwymiarowy. Np. a=4i − j+6k=[4, −1, 6] b=3i + 4j+ 4k=[3, 4, 4]
5 paź 00:34