Pochodne
trampolina: Czemu tego przykładu
f(x) =
3√x2
nie można zrobić na podstawie tego wzoru:
4 paź 22:55
Trivial: Gdzie widzisz tutaj √... ? Ja widzę tylko 3√....
4 paź 22:55
trampolina: czyli to sie odnosi tylko do √x do √x2 juz nie ?
4 paź 22:56
Trivial: To się odnosi do √..., ale nie 3√...
4 paź 22:57
Trivial: Anyway, najłatwiej jest to zrobić tak:
3√x2 = x2/3.
(xα)' = αxα−1.
4 paź 22:57
ICSP: zapisz w postaci x23 i policz.
4 paź 22:58
trampolina: | | 2 | | 1 | |
ok nie wiedzialem czyli pochodna z √x2 = |
| albo |
| ? |
| | 2√x | | 4√x | |
4 paź 23:01
Trivial:
| | 1 | | 1 | | x | |
(√x2)' = |
| *(x2)' = |
| *2x = |
| . |
| | 2√x2 | | 2√x2 | | √x2 | |
Można też zrobić to tak:
(
√x2)' = (|x|)' = sgn(x), x≠0.
4 paź 23:03