dzałania na zbiorach
peach: Wymień wszystkie elementy zbioru A={(x,y):x∊N i y∊N i x+y=6}
4 paź 22:43
sushi_ gg6397228:
to podstawiasz kolejne liczby naturalne pod "y" i patrzysz jaki wyjdzie "x" naturalny
4 paź 22:51
peach: ok ale chodzi mi o zapis,mam zapisach jako zbiór elementów ułożonych rosnąco w nawiasie
klamrowym czy jakoś w parach np. 1i5,2i4 itp?
4 paź 23:41
sushi_ gg6397228:
A={ (...,...); (); (); ... ()}
4 paź 23:43
sushi_ gg6397228:
jak mamy np: (6,3) oraz (3,6) to jak chcesz to ułozyc rosnaco
4 paź 23:44
peach: no nie po prostu myślałam nad ułożeniem ich {1,2,3,4,5} ale rozumiem że to nie ma sensu
4 paź 23:50
peach: a poza tym i tak chyba zgubiłabym 0 i 6
4 paź 23:51
peach: wielkie dzięki
4 paź 23:51
sushi_ gg6397228:
przeciez masz podane w zadaniu A= { (
x,
y) .... }
to jak to mozna ułozyc A={1,2,3,4,5} w taki sposob
4 paź 23:52
sushi_ gg6397228:
nie pisze w zadaniu jakie nauczyciel przyjmuje oznaczenia dla N: czy to N={0,1,2,3,4,5,,,} czy
N={1,2,3,4,5,6...}
4 paź 23:53
peach: zadanie jest z lekcji a dyktował definicję liczb naturalnych która uwzględniała 0 więc
założyłam że będzie najlepiej jeśli zaliczę 0
4 paź 23:55
sushi_ gg6397228:
wiec musi byc y=0 x=..., x=0 y=...
5 paź 00:01