..
zet: proszę o podpowiedzi do zadania/wskazówki.
| | x3+1 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Wykaż,że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb |
| | x2 | |
a,b zachodzi równość f(a)=f(b) to liczby a i b są równe.
tu chodzi tylko o odpowiednie przekształcenia?
np
i mam to po prostu jakoś poprzekształcać aby wyszło że są równe ? w b
2 nie pisałem minusa bo i
tak wychodzi dodatnia.
4 paź 22:32
zet: wrzucę inne zadania do których przyda się jakaś podpowiedz, postaram się jeszcze pokombinować a
jutro najwyżej jak nic nie wymyśle to skorzystam z waszych rad.
| | x2+4x+5 | |
2.Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Wykres funkcji f przesunięto o |
| | x2+4x | |
wektor u
→=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdz wzór funkcji g i współrzędne wektora u
→
wiedząc że wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
______
tutaj sprawa wygląda trochę gorzej, zastanawiam się jak wyznaczyć współrzędną "p" i nie mogę
nic wymyślić.
4 paź 22:47
zet: odświeżam.
4 paź 23:23
Jack:
2. policz g(x)=f(x−p) oraz skoro zachodzi symetria wzgl. OY, to g(x)=g(−x).
4 paź 23:31
Tad:
| | 5 | |
2. f(x)=1+ |
| ... i wykres tej funkcji narysujesz
|
| | x2+4 | |
Skoro z przesunięcia tej funkcji o wektor otrzymujemy funkcję g(x) symetryczną względem OY
... to chyba wszystko jasne ...
4 paź 23:44
zet: faktycznie dziękuje, co do 1 zadania to jest taka równość jak napisałem? I to przekształcam czy
jak?
4 paź 23:53