Liczby zespolone
Igor:
z2+2z+5=0
Δ=4−4*5=−16
√Δ=±4 i tego nie rozumiem, umie ktoś to wytłumaczyć tak łopatologicznie ?
4 paź 22:24
Igor: tam jeszcze jest te magiczne i
4 paź 22:25
Talka: i2=−1 ...
4 paź 22:27
Igor: czyli jak dopisze do √Δ=4 te i to będzie już dobrze ?
4 paź 22:31
Talka: √Δ=4i lub √Δ=−4i
4 paź 22:32
Igor: Δ=4−4*5=16i2
tak może być ?
4 paź 22:36
ICSP: Nadchodzę
4 paź 22:42
Igor: ?
4 paź 22:44
ICSP: z
2 + 2z + 5 = 0
Δ = −16 = 16i
2
√Δ = 4i v − 4i
Można też ze wzoru de Movier'a
z = −16
Rz = −16
Im = 0
|z| = 16
n = 2
q = π
| | q + 2kπ | | q + 2kπ | |
z 1/n = pn{  z|(cos |
| + isin |
| ) |
| | n | | 2 | |
podstawiamy
| | π | | π | |
z1 = √16(cos |
| + i sin |
| ) = 4(0 + i) = 4i |
| | 2 | | 2 | |
| | −π | | −π | |
z1 = √16(cos |
| + isin |
| ) = 4(0−i) = −4i |
| | 2 | | 2 | |
dalej ze wzór na pierwiastki.
odp : −1 ± 2i
4 paź 22:46
Igor: nie nie nie jestem na poziomie pierwszych ćwiczeń na politechnice. dzięki za poświęcenie idę
spać może jutro lepiej mi to wejdzie
4 paź 22:48
Trivial:
Prościutkie zadanko.
z
2 + 2z + 5 = 0
Δ = 4 − 20 = −16.
√Δ = ±4i.
4 paź 22:51
ICSP: Trivial ty zawsze komplikujesz
4 paź 22:59
Trivial: tak.
4 paź 22:59
Trivial:
Odpowiedziałem w TWOIM temacie i nie dałeś żadnego feedbacku. :<
4 paź 23:01
ICSP: Panie
Trivial napisał pan że
√Δ = ±4i
a niżej napisał Pan że
jeżeli wstawimy otrzymamy:
| | −2 ±±4i | |
z = |
| co nie jest ładnym zapisem. |
| | 2 | |
Pozdrawiam z uszanowaniem
ICSP
4 paź 23:22
Trivial:
Szanowny Panie
ICSP.
Absurdem byłoby zapisywanie tej równości w ten sposób. Abstrahując, zapis zastosowany przeze
mnie powyżej nie jest w sprzeczności z formą równie prawidłową:
Mam szczerą nadzieję, że ten list w pełni rozwiał Pańskie rozterki.
Z poważaniem,
Trivial
4 paź 23:31