kat dwuscienny
Filozof: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne są nachylone do podstawy pod katem α .
Wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa Z
gory dziekuje za pomoc
4 paź 22:05
adek: V= 1/3Pp * H
Pc= Pp + Pb
4 paź 22:07
Filozof : TO wiem ale co dalej mam robic adek

wiesz moze ? jak to olbiczyc POMOCY

!
4 paź 22:09
Plastyk: jedziesz adek!
4 paź 22:13
4 paź 22:14
Filozof :
4 paź 22:17
Filozof : 
4 paź 22:17
Filozof : 
4 paź 22:17
dero2005: poczekaj
4 paź 22:19
Filozof : dzieki kolego za rozwiazanie
4 paź 22:39
dero2005:

dane: wysokość h, kąt α
| | h | |
hs = |
| → wysokość ściany bocznej
|
| | sin α | |
(h
s)
2 = (
13h
p)
2 + h
2
19h
p2 = h
s2 − h
2
h
p2 = 9(h
s2 − h
2)
h
p = 3
√hs2 − h2 = 3
√h2sin2α − h2 = 3* h*ctg α → wysokość podstawy
a =
23√3h
p = 2
√3*h*ctg α → krawędź podstawy
| | a2√3 | |
Pp = |
| = −−−−−−−−− → pole podstawy
|
| | 4 | |
P
b =
32a* h
s = −−−−−−−−−− → pole boczne
P
c = P
p + p
b = −−−−−−−−− → pole całkowite
V =
13P
p*h = −−−−−−−− → objętość
4 paź 22:41
Mateusz: Zbanować małolata niech idzie spać

dzieciuch jeden
4 paź 22:41
JLB201146: dero to jest zle.patrz na moj rysunek !
4 paź 22:43
Filozof : dzieki dero za pomoc! Pozdrawiam
4 paź 22:45
dero2005:
4 paź 22:45
Mateusz: A moderator pewnie wcina


to jak skonczy niech tez usunie brzydki wpis tu:
103834 dobraoc wszystkim
4 paź 22:57