3x^2 + y^2 +z^2 =2x(y+z)
Herosee: Udowodnij że jedynymi liczbami rzeczywistymi spełniającymi równanie :
3x2 + y2 +z2 =2x(y+z)
x=y=z=0
DZiekować...
4 paź 22:02
Herosee: Pomoże ktoś?..
4 paź 22:16
Vax: ⇔ x2 + (x−y)2 + (x−z)2 = 0 skąd teza.
4 paź 22:17
Herosee: a jak Ty to tego doszedłeś/doszłaś?
4 paź 22:19
Eta:
x2+x2−2xy+y2+x2−2xz+z2=0
x2+(x−y)2+(x−z)2=0 => x=y=z=0
4 paź 22:20
Vax: eś

Po prostu przerzuciłem wszystko na jedną stronę i zauważyłem że da się to zawinąć ze
wzorów skróconego mnożenia.
4 paź 22:20
Eta:
4 paź 22:21
Herosee: ja pierniczę... muszne zacząć myśleć.... dziękuje bardzo... zadanka bardzo proste.. tylko
należy włączyć myślenie i dobrze się przypatrzyć..
4 paź 22:22
Vax: Dzięki
4 paź 22:22