kat dwuscienny
Matematyk: podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku 16 . dwie ściany boczne są prostopadle do
podstawy a trzecia tworzy z podstawa kat o mierze pi/3. oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość ostrosłupa
4 paź 21:51
dero2005:

dane a = 16 cm
| | a√3 | |
hp = |
| = 8√3 → wysokość podstawy
|
| | 2 | |
H = 24 cm → wysokość ostrosłupa
h
s =
√H2 + hp2 =
√242 + (8√3)2 = 16
√3 cm → wysokość ściany pochyłej
P
b = a*H +
12a *h
s = 384 + 128
√3 cm
2 → pole boczne
P
c = P
p + P
b = 348 + 192
√3 cm
2 → pole całkowite
V =
13P
p*H = 512
√3 cm
3 → objętość
4 paź 23:08
anatan: skąd masz 60 stopni ?
6 lis 17:40
Metis: Trójkąt równoboczny...
6 lis 17:41