!!!
neta: w trójkąt równoramienny o kącie rozwartym 120 stopni wpisano okrąg o promieniu 5 cm. Oblicz
Obw. i P. trójkąta. proszę, pilne ; ((
4 paź 21:27
sushi_ gg6397228:
to trzeba bylo napisac o 16−tej zaraz po szkole, a nie teraz o 21.27
4 paź 21:43
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony
4 paź 21:44
neta: tak
4 paź 21:45
neta: ja staram sie to zrobić od 3 godzin, mam jeszcze jedno zadanie też takie podobne i nie wiem wgl
jak zacząć
4 paź 21:45
neta: a w domu byłam o 17 dopiero
4 paź 21:46
sushi_ gg6397228:
to poprosze o rysunek
4 paź 21:48
neta: no ale rysunek to ja sama zrobiłam bo do zadania nie było
4 paź 21:49
neta: i nie wiem czy on jest dobry
4 paź 21:49
sushi_ gg6397228:
to mi pokaz tutaj jak imasz zrobiony
4 paź 21:54
sushi_ gg6397228:
do zadania beda potrzebne:
zaleznosc w trojkacie 30,60,90 stopni
| | a*h | |
wzor na pole trojkata P= |
| |
| | 2 | |
| | (a+b+b)*r | |
wzor na pole trojkata P= |
| |
| | 2 | |
4 paź 21:55
neta: i jak to zrobić
4 paź 21:58
sushi_ gg6397228:
podalem wskazówki ; zrob wysokosc na podstawe−−> trojkat 30,60,90 stopni (x,2x, √3x)
4 paź 21:59
neta: nie wychodzi mi nic
4 paź 22:01
sushi_ gg6397228:
tylko ze mi juz wyszlo−−> zapisalem to co podalem
czekam az zrobic tutaj rysunek
4 paź 22:03
sushi_ gg6397228:
z zyciem, bo zaraz dobijesz do północy
4 paź 22:12
neta: nie umiem
4 paź 22:37
sushi_ gg6397228:
i czekalas na to cale 34 minuty
4 paź 22:40
sushi_ gg6397228:

trojkat ADC jak mowilem 30,60,90 wiec z wlasnosci
AB= 2
√3 x
porownanie pól
|AB|*|CD|= (|AB|+|BC|+|CA|)*r
2
√3 x* x = (2x+2x+2
√3x)*5
2
√3 x
2− (20+10
√3)x=0
x( 2
√3 x− (20+10
√3)) =0
4 paź 22:48