Równanie z Y^2
Meno: x
2= y
2 + 2x + 12
mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić... rąbnął nam facet takie zadanie a polecenie brzmi
" rozważ w liczbach całkowitych "... z góry dziekuje
4 paź 21:24
Vax: x
2 = y
2+2x+12 ⇔ x
2 = (y+1)
2+11 ⇔ x
2−(y+1)
2 = 11 ⇔ (x−y−1)(x+y+1) = 11
I teraz parę przypadków, 11 = 1*11, 11 = 11*1 , 11 = (−1) * (−11) , 11 = (−11) * (−1)
4 paź 21:33
Grześ: ale tam po prawej jest x, a nie y.. hmm... też myslałem nad tym
4 paź 21:36
Grześ: to wtedy chyba tak:
x
2−2x=y
2+12
x
2−2x+1=y
2+13
(x−1)
2−y
2=13
etc. etc.?
4 paź 21:36
Vax: A no tak, no to w ten sam sposób
4 paź 21:37
Meno: a gdzie sie podziało 2x?
4 paź 21:37
Grześ: Po tylu zadankach
Vax pewnie literki już się mylą

Odpocznij sobie chłopie
4 paź 21:38
Meno: weźcie mi to rozwiązcie do końca.. bo ja nie rozumiem jeszcze tego...
4 paź 21:39
Grześ: Masz rozkład: 13=1*13, 13=13*1, 13=(−1)*(−13), 13=(−13)*(−1)
Czyli masz 4 układy rozwiązań:
x−y−1=13
x+y−1=1
x−y−1=13
x+y−1=1
x−y−1=−1
x+y−1=−13
x−y−1=−13
x+y−1=−1
Każdy oddzielnie licz
4 paź 21:43
Grześ: drugi układ miał mieć zamienione liczby, ech:
x−y−1=1
x+y−1=13

Sorki za pomyłkę
4 paź 21:43
Eta:
(x−1)
2−y
2=13 a
2−b
2=(a−b)(a+b)
(x−1−y)(x−1+y)=13
x−1−y=1 x−1−y=13 x−1−y= −1 x−1−y= −13
lub lub lub
x−1+y=13 x−1+y= 1 x−1+y= −13 x−1+y= −1
4 paź 21:44
Meno: a skąd to sie wzieło.... nie kminie skąd wzieły sie te 13.. prosze Cie weż to zrób od początku
do końca.. seidziałem and tym 2 godziny... i nie mam pojęcia już mnie bańka boli... wytłumacz
jak debilowi...
4 paź 21:45
Eta:
x2= y2 +2x −1+13
x2−2x+1=y2+13
(x−1)2 −y2= 13
4 paź 21:48
Meno: dobra

skminiłem

a dlaczego t osie równa jeszcze 1?
4 paź 21:49
Meno: niw ważne kumam

żęby wyszło 13 .. jedno musi być −13 a drugie −1 kminie

ma wyjść13 dziekuje
za pomoc
4 paź 21:52
Eta:
4 paź 21:53