układ równań
Bezradna: Chłopcy z pewnej szkoły trenują siatkówkę i koszykówkę. Siatkarzy jest o czterech więcej niż
koszykarzy. Gdyby czterech koszykarzy poszło do zespołu siatkarzy, to trenujących siatkówkę
byłoby dwa razy więcej niż trenujących koszykówkę. Ilu chłopców w tej szkole trenuje każdą z
tych dyscyplin sportu.
nie wiem co zle robię, koszykarzy powinno wyjść 16 a siatkarzy 20
Mój tok rozumowania:
x−liczba koszykarzy
y−liczba siatkarzy
y=x+4
x−4=y/2
ale ten układ równan wychodzi zle bo wychodzi ze koszykarzy mamy 12
POMOCY
4 paź 21:17
Eta:
y=x+4
2(x−4)= y+4 ( bo wtedy ilość koszykarzy zwiększy się o 4
teraz dokończ
4 paź 21:58