Ile rozwiązań posiada równanie - x^3 + 5x^2 - x + 5 = 0 ?
Sławek: Ile rozwiązań posiada równanie − x
3 + 5x
2 − x + 5 = 0 ?
Proszę o dokładną rozpiskę co i jak, tak żebym zrozumiał
4 paź 21:12
Sławek: potrafi to ktoś?
4 paź 21:21
Eta:
−x3+5x2−x+5=0 /*(−1)
x3−5x2+x −5=0
x2( x−5) +1*(x−5)=0
(x−5)(x2+1)=0
tylko x=5 bo x2+1≠0 w zb. R
4 paź 21:52
adam: | | x3+4x2+4x | |
ile rozwiązań ma równanie : |
| =0 |
| | x3−4x | |
12 wrz 18:41
asdf: D = R / {−2;0;2}
x3 + 4x2 + 4x = x(x + 2)2
brak rozwiązań
12 wrz 18:52
pigor: | | x(x2+4x+4) | |
... ⇔ |
| = 0 i x∊R−{0,−2,2} ⇔ |
| | x(x−2)(x+2) | |
| | (x+2)2 | | x+2 | |
⇔ |
| = 0 i x∊R−{0,−2,2} ⇔ |
| = 0 i x∊R−{0,−2,2} ⇔ |
| | (x−2)(x+2) | | x−2 | |
⇔ x+2= 0 i x∊R−{0,−2,2} ⇔ x= −2 i x∊R−{0,−2,2} ⇔ x∊∅ −
zero rozwiązań. ...
12 wrz 18:54
dsadas: ⇒
11 lis 15:59
dsadas: tylko x=5 bo x2+1≠0 w zb. R że co?
11 lis 16:01
kaśku: ile rozwiązań ma równanie (x−4)(x2−8x+16)=0
6 gru 10:39
wredulus_pospolitus:
kasiu
x
2−8x+16 = (x−4)
2 <−−−− wzór skróconego mnożenia
więc ile rozwiązań będzie
6 gru 10:41
alek: Ile rozwiazan ma rownanie 5x2−15=0
12 gru 12:07
J: 5x2 − 15 = 0 ⇔ 5(x−√3)(x+√3)=0
12 gru 12:13