pomocy
pomocy: Wysokość trapezu prostokątnego jest równa 9, a kąt ostry ma miarę 60*. Oblicz pole tego
trapezu, jeśli wiadomo, że dolna podstawa jest 2 razy dłuższa od górnej.
9 mar 20:06
zosia: a masz odpowiedź do tego?
9 mar 20:22
qba: zaznaczasz na rysunku:
gorna podstawa: x
dolna: 2x
wysokość: 9
kąt ostry = 60 stopni
tg 60 stopni = √3
pozniej piszesz proporcje:
√3 = 9/x
x = 3√3
pole trapezu 1/2(a+b)h
w naszym przypadku 1/2(3x)9
9 mar 20:33
pomocy: nie mam odpowiedzi ...
9 mar 20:37
zosia: szkoda

ja mam troszke inne rozwiązanie niż qba...
nie używałam własności tanges...
9 mar 20:43
zosia: chce ci zadanie narysowac tylko nie wiem jak ci moge przesłac
9 mar 20:43
Bogdan:
Dobry wieczór.
Rozwiązanie qba jest prawidłowe.
9 mar 21:03
pomocy: dzięki za pomoc
9 mar 21:06