Zbiorem rozwiązań nierówności -(x-1)^2≥5(x-1) jest:
Sławek: Zbiorem rozwiązań nierówności −(x−1)2≥5(x−1) jest:
Wychodzi mi, że (−∞,−4> i <1,∞) a ma być <−4,1>
whyy?
4 paź 21:02
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
4 paź 21:05
Sławek: −x2 +2x − 1 ≥ 5x − 5
−x2 +2x −1 −5x +5 ≤ 0
−x2 − 3x +4 ≤ 0
Δ = 25 a √Δ = 5
x1 = 1 , x2 = −4
4 paź 21:10
sushi_ gg6397228:
a parabola jaka jest

(smutna czy wesoła)
4 paź 21:11
Sławek: parabola jest smutna, bo a jest ujemne
4 paź 21:12
sushi_ gg6397228:
a masz ... ≥0 wiec odpowiedz bedzie ....
4 paź 21:15
sushi_ gg6397228:
bo zmieniles niepotrzebnie znak nierownosci w drugiej linijce
4 paź 21:15
Sławek: a przypadkiem nie zmieniało się tego znaku jak się coś przenosiło z jednej strony na drugą?
4 paź 21:17
Sławek: hmm?
4 paź 21:21
sushi_ gg6397228:
jak mamy np:
4>2
4−2 <0 (według Twojego toku myślenia)
4 paź 21:22
Sławek: tak
4 paź 21:22
Sławek: a tak nie jest tak? Więc kiedy się zmienia ten znak?
4 paź 21:25
sushi_ gg6397228:
jak sie dzieli lub mnozy przez liczbe ujemna
4 paź 21:28
Sławek: hmm?
4 paź 21:28
Sławek: tak średnio rozumiem to co mi napisałeś.
4 paź 21:28
Sławek: Mógłbyś mi rozpisać dokładnie przykład jakiś kiedy sie zmienia a kiedy nie?
Bo sądze, że nie tak bez powodu coś mi świta w głowie, że się zmieniało znak. I nie bez powodu
jedną z mylnych odpowiedzi w ksiażce jest właśnie ta odpowiedź, która ja wyliczyłem.
4 paź 21:33
sushi_ gg6397228:
4> −2 / : (−2)
−2<1
4 paź 21:38
Sławek: aha rozumiem.
ok dziękuje

Czy to jest jedyny przypadek w którym się zmienia ten znaczek?
4 paź 21:39
sushi_ gg6397228:
napisalem mnozenie i dzielenie przez liczbe ujemna
4 paź 21:41
sushi_ gg6397228:
3> −2 / * (− 4)
−12< 8
4 paź 21:41
sushi_ gg6397228:
jak sie przenosi z lewej na prawa strone, to nic sie ze znakiem nie robi
4 paź 21:42
Kaspar: jak rozwiązać równanie 2(x+1)
2=5(4−x)
7 sty 13:50