matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
daw:
4*2
3x+3
− 2
2x+2
−4*2
x+1
+1=0 4*2
3x
* 2
3
−2
2x
*2
2
−4*2
x
*2+1=0 32*2
3x
−4*2
2x
−8*2
x
+1=0 2
x
=t 32t
3
−4t
2
−8t+1=0 8t(4t
2
−1)−(4t
2
−1) (8t−1)(4t
2
−1) t=1/8 4t
2
−1=0 t=1/2 t=−1/2 2
x
=1/8 x=−3 2
x
=1/2 2
x
≠−1/2 x=−1
4 paź 20:45