logarytmy ciąg dalszy :)
Róża: wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby log2 (22x−1 −14), log2√2x+4x, 3
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz różnicę tego ciągu
4 paź 20:38
Róża: wróć− arytmetyczny
4 paź 21:12
TOmek: ja pierd... mecze sie , mecze ... szkoda gadac : o
4 paź 21:46
ZKS:
Wykorzystaj własność ciągu arytmetycznego:
2an = an − 1 + an + 1.
4 paź 21:49
TOmek: własność ciąg. arytm. (a,b,c) ⇒ 2b=a+c
2*log
2√2x+22x=3+log
2(2
2x−1−2
−2) /2
x+2
2x jest dodatnie
| | 1 | |
log2(2x+22x)=3+log2(22x−1− |
| ) t≥0 t−2x |
| | 4 | |
| | t2 | | 1 | |
log2(t+t2)=log223+log2( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
| | 2t2 | | 1 | |
log2(t+t2)=log223+log2( |
| − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 2t2−1 | |
log2(t+t2)=log28+log2( |
| ) |
| | 4 | |
| | 2t2−1 | |
log2(t+t2)=log2( |
| +8) |
| | 4 | |
| | 2t2−1 | | 32 | |
log2(t+t2)=log2( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 2t2+31 | |
log2(t+t2)=log2( |
| ) opuszczami log,(te same podstawy) |
| | 4 | |
4(t+t
2)=2t
2+31
no i mi troche dziwne t−ty pierwiastkowe wychodza

, może chociaz pomogłem pomysłem zrobienia
4 paź 21:59
TOmek: wiem ,tylko ,ze dla 4(t+t2)=2t2+30 wychodzą ładne pierwiastki(t=−5, t=3), lecz nie mogę
znaleźć błędu w obliczeniach moich powyzszych
4 paź 22:02
Róża: ja to robiłam tak, że a2 −a1= a3− a2. Potem za 2x podstawiłam t, ale wychodziło mi
t1=−43 i t2= 23. Wiec źlexD
4 paź 22:11
ZKS:
Dziedzinę zostawiam dla Ciebie.
| | 1 | |
2log2√2x + 4x = 3 + log2(22x − 1 − |
| ) |
| | 4 | |
log
2(2
x + 2
2x) = log
2(2
2x + 2 − 2)
2
x + 2
2x = 4 * 2
2x − 2
3 * 2
2x − 2
x − 2 = 0
| | 2 | |
(2x − 1)(2x + |
| ) = 0 ⇒ 2x = 1 ⇒ x = 0 |
| | 3 | |
4 paź 22:11
Róża: ja nie moge 5 linijek... a moj sposób jest zły?
4 paź 22:15
Róża: i czemu pominąłeś ten drugi nawias (2x+23) ?
4 paź 22:17
TOmek: fajnie to ZKS wykombinował
4 paź 22:18
TOmek: z resztą mogłem dojść do tego samego lecz mi sie podstawowy wzór pomylił :+(
4 paź 22:19
ZKS:
A potrafisz w liczbach rzeczywistych obliczyć:
4 paź 22:20
ZKS:
Ucz się
TOmku bo niedługo matura.
4 paź 22:21
Róża: no... mam jeszcze jedno z ktorym się gdzieś beznadziejne myle. log8 x+ log28 x+ log38
x+...≤8
4 paź 22:23
Róża: eh nawet nie mow ... chyba wezme sobie na mature laptopa i bede wpisywać zadania na to forum,
wtedy dam radexD
4 paź 22:25
ZKS:
Ech gdyby tak można było zrobić może zdałbym tą mate.
To napisz po kolei co robisz to znajdziemy błąd.
4 paź 22:32
TOmek: no racja maturka tuz tuz..
4 paź 22:54
ZKS:
A tam przypadkiem nie ma innej liczby niż 8?
4 paź 23:20
Róża: nie, 8. Ok spadam, już po prostu mi sie nie chce

dzieki za rozwiązanie tego z ciągami
4 paź 23:46
ZKS:
Aż nie możliwe sprawdź później czy na pewno 8.
5 paź 00:01
Trivial:
| | 1 | |
log2(22x−1− |
| ) + 3 = 2log2√2x+4x |
| | 4 | |
Dziedzina: x∊....
2log
2√2x+4x = log
2(2
x+4
x), a zatem:
| | 1 | |
log2(22x−1− |
| ) + 3 = log2(2x+4x) / 2z |
| | 4 | |
4*2
2x − 2 = 2
x + 2
2x.
u = 2
x, u>0
4u
2 − 2 = u + u
2
3u
2 − u − 2 = 0
Δ = 1 + 24 = 25
| | 1+5 | |
u = |
| = 1 − drugie rozwiązanie odpada, bo u > 0 |
| | 6 | |
2
x = 1
x = 0.
Na pewno nie 8.
5 paź 00:10
sushi_ gg6397228:
o 22.23 jest nowe zadanie; tam stoi 8 , o którą sie pyta
5 paź 00:13
Trivial:
log
8x + log
82x + log
83x + ... ≤ 8
5 paź 00:18
ZKS:
Trivial to zadanie już zrobione tylko mi chodzi o to drugie zadanie i jest na końcu 8
która raczej nie powinna być tylko inna liczba.
5 paź 00:18
ZKS:
A czemu na górze w liczniku masz 1 a nie log
8x?
5 paź 00:19
Trivial: A czemu ma być log
8x? To suma ciągu nieskończonego.
5 paź 00:19
Trivial: Aha no tak. ma być.
5 paź 00:20
ZKS:
Chyba że mi się coś pokręciło.
5 paź 00:21
Trivial:
No więc...
log
8x ≤ 8 − 8log
8x
9log
8x ≤ 8
x ≤ 8
8/9.
5 paź 00:23
ZKS:
Taki jakiś dziwny wynik wychodzi.
5 paź 00:25
ZKS:
| | 1 | |
Widziałem identyczne zadanie tylko że zamiast 8 była |
| . |
| | 2 | |
5 paź 00:28
Trivial:
Ale 8
8/9 to bardzo ładna liczba.
5 paź 00:29
Trivial: Na pewno ładniejsza niż e−π.
5 paź 00:29
ZKS:
No troszkę ładniejsza.
5 paź 00:35