kinematyka z fizyki
zegaron: 1.Łódka przepłyneła rzekę o szerokości d=500m z prędkością v=7,2 km/h względem brzegu .Prądwody
zniósł ją o s=150m w dół rzeki. Oś łódki była skierowana prostopadle do brzegu a)Oblicz
prędkość rzeki b)Oblicz czas w ciągu którego łódka przepłyneła na drugi brzeg
2. Krople deszczu pozostawiają na szybach stojącego tramwaju ślady zacieków nachylone pod
kątem\alpha =30o do pionu. W czasie jazdy tramwaju z prędkością v=36 km/h zgodnej z kierunkiem
wiatru deszcz pozostawia na szybie pionowe ślady zacieków. Znajdź prędkość wiatru oraz
prędkośc kropel deszczu przy bezwietrznej pogodzie.
Czekam na rozwiązanie z góry dziękuje.
4 paź 20:26