Równanie z modułem i parametrem
Nelka : Zbadaj liczbę rozwiązań równania ||x+5|−1|=m w zależności od parametru m
4 paź 20:23
krystek: Ix+5I−1=m lub Ix+5I−1=−m i dalej
Ix+5I=m+1 lub Ix+5I=−m+1 i dalej analogicznie Korzystamy z def wartości bezwzględnej.
4 paź 20:27
Nelka : dziękuję
4 paź 20:29
Grześ: tylko uzywając definicji, jak myślisz, czy dla każdego m∊R mogłeś zastosować własności wartości
bezwzględnej?

Pomyśl o tym.. bo osoba będzie miała źle zrobione zadanko
4 paź 20:31
krystek: A słuszna uwaga .dzięki zał poniewaz I I jest zawsze nieujemna muszą być zał.
m+1≥0 i −m+1≥0 i m≥0
(m≥−1 i m≤1 )i m≥0→ me<0:1>
4 paź 20:42
Grześ: ale zonacz krystek dokładnie na polecenie. Tu nie chodzi o obliczenie kiedy równanie ma
rozwiązania. Lecz trzeba określić, w zalezności od parametru, ile ma rozwiązań.

Po pierwsze porozbijaj na przypadki... jak idziesz w rozwiązanie algebraiczne i określaj
przypadki :0
Pobaw się troszkę
4 paź 20:45
krystek: A faktycznie ,nie rozwiąz a podaj liczbę rozwiązań.
Wykres i mamy!
Ide spać późna dla mnie pora
Nelka wykresem −przepraszam za wprowadzenie w błąd.
4 paź 21:02
Grześ: nie trzeba wykresem, ale tak jest chyba o wiele prościej.
Algebraicznie duuuzo przypadków do rozpatrzenia
4 paź 21:04
Nelka : krystek nic się nie dzieje. Najważniejsze, że wiem już jak zrobić
4 paź 21:06
krystek:
4 paź 21:14
Grześ: oo .. kwiatuszek.. jaki piekny
4 paź 21:15