pomocy
pomocy: Przekątna BD czworokąta ABCD dzieli go na trójkąt prostokątny równoramienny i trójkąt
równoboczny. Oblicz obwód tego czworokąta, jeśli wiadomo, że pole jest równe 4(
√3+1).
9 mar 20:03
9 mar 20:38
9 mar 21:07
pomocy:
9 mar 21:46
Eta: Policzymy tak:
Pole trójkąta prostokatnego , równoramiennego
o ramionach "a" jest: P1= a2/2
Pole trójkąta równobocznego o boku"b"
jest: P2 = b2√3 /4
Ob( ABCD) = a +a + b+ b = 2a +2b
przekątna IBDI = b -- jest przeciwprostokatną w trójkącie prostokątnym.
to z tw. Pitagorasa mamy:
c2 = a2 + a2 c =b więc:
b2 = 2a2
czyli:
P1 +P2 = 4(√3 +1)
a2/ 2 + b2√3 / 4 = 4(√3 +1)
a2/2 + 2a2√3 /4= 4(√3 +1) / * 4
2a2 + 2a2 √3 = 16( √3 +1)
2a2( 1 +√3) = 16(√3+1)
to a2 = 8 to a = √8 = 2√2
to b2 = 2*8 to b = √16 = 4
zatem Ob= 2*2√2 + 2*4
Ob = 4( √2 +2)
10 mar 00:16
Pomocy!!!!: Dziękuję....
11 mar 18:57