logarytmy
Róża: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)=log[(m2+m−6)x2
+(m−2)x +1] jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych
4 paź 20:21
marektg: logab=c ac=b b>0 więc
(m2+m−6)x2 +(m−2)x +1>0 a tak się dzieje gdy
m2+m−6>0 i (m−2)2−4*(m2+m−6)*1<0 −− parabola ma ramiona skierowane ku górze i nie ma
miejsc zerowych
oraz gdy m=2
bo wtedy m2+m−6=0 i m−2=0 więc Twoja funkcja przyjmuje postać f(x)=log1
4 paź 20:29
Róża: na pewno dobrze te założenia są? Nie można inaczej tego zrobić?
4 paź 20:42
krystek: Poniewaz liczba logarytmowana musi być dodatnia więc
(m2+m−6)x2+(m−2)x+1>0 jest to nierównośc kwadratowa i aby przyjmowała watrtości dodatnie musi
leżeć nad osią OX (nie mieć miejsc zerowych)
stąd muszą byćspełnione warunki
10 a>0
2)Δ<0 i teraz liczysz I to Tobie napisał marektg
Po drugie: gdy za m wstawisz 2 to liczba logarytmowana wynosi 1.
4 paź 20:51
ZKS:
Najpierw powinno się sprawdzić co się dzieje kiedy a = 0 i dla m = 2 mamy 1 > 0 co jest prawdą!
5 paź 00:24