potęgi
lenka93: hej, czy ktoś umie wyjaśnić metodę, jaką rozwiązać coś takiego?
(279 + 817): 913
4 paź 20:02
wqe: 27=33
81=34
9=32
Tak wiec masz (33*9 + 34*7) : 313*2
Teraz musisz 3 wyciagnac przed nawiast, zeby sie poskracalo z mianownikiem, czyli;
327(1+11) : 326
Idziemy dalej;
327 * 2 : 326
Jezeli potegi sa o tej samej podstawie i je dzielimy, to wykladniki sie odejmuje.
Wiec pozostaje nam 3*2 : 0 = 0
4 paź 20:11
wqe: blad, wynik to ma byc 6
4 paź 20:11
lenka93: wynik ma byc 12
4 paź 20:12
krystek: (327+328):326=327(1+3):326=...
4 paź 20:17