Ciąg geometryczny
Moreno: Między liczby 2 i 432 wstaw dwie liczby x i y tak, aby ciąg (2,x,y,432) był ciągiem
geometrycznym.
9 mar 20:00
Moreno: W pewnym ciągu geometrycznym suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 25, a suma
drugiego i czwartego wyrazu jest równa 30. Wyznacz piąty wyraz tego ciągu.
9 mar 20:02
Moreno: Wyznacz trzy liczby, które tworzą ciąg geometryczny , jeżeli wiadomo , że ich suma jest
równa 42, a iloczyn 1728.
9 mar 20:03
.: Między liczby 2 i 432 wstaw dwie liczby x i y tak, aby ciąg (2,x,y,432) był ciągiem
geometrycznym.
z wlasnosci ciagu ac=b2
2y=x2
432x= y2
y=x2/2
432x=(x2/2)2
x4/4 = 432x
x4= 1728x
x3 = 1728 => x= 12
y= x2/2 = 144/2 = 72
9 mar 20:19
Eta:
zad3/
a1, a1*q, a1*q2 --- szukane liczby
a1 + a1*q + a1*q2 = 42
a1*a1*q* a1*q2 = 1 728
z drugiego równania liczymy:
a13* q3 = 123 ( bo 1728= 123
więc a1*q= 12 => q = 12/ a1 bo a1 ≠0
podstawiając do pierwszego otrzymamy:
a1 + 12 + a1*q2 = 42
zatem: a1 + 144/ a1 = 30 /* a1
a12 - 30a1 +144=0 Δ= 324 √Δ= 18
a1 = 24 lub a1 = 6
to q1 = 1/2 lub q2= 2
mamy zatem dwa ciągi:
24, 12, 6
6, 12, 24
więc szukane liczby to 24, 12, 6
sprawdzenie:
24 + 12 + 5= 42 i 24*12*6= 1728
9 mar 20:52