Nierówność wielomianowa
Marta: x3−5x2+3x+9<0
x− x2x−2≥2
Mógłby mi ktoś z tym pomóc? Kompletnie nie mam pojęcia jak to ruszyć.
4 paź 19:55
Marta: Ma ktoś jakiś pomysł? Wybaczcie spam, ale bardzo mi zależy, a samej mi nie wychodzi.
4 paź 20:42
ICSP: rozłóż na czynniki.
4 paź 20:43
Marta: Ale na jakie czynniki można rozłożyć 1? Nie widze wspólnych.
Drugie chyba trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika, 2 na lewa stronę i wyliczyć, tak?
4 paź 20:46
ICSP: x
3 − 5x
2 + 3x + 9 = x
3 + x
2 − 6x
2 −6x + 9x + 9 = x
2(x+1) − 6x(x+1) + 9(x+1) =
(x−3)
2(x+1)
Wykresik dla ciebie

. Drugiego nie widzę dokładnie

. Spróbuj zapisać z duża literką U
4 paź 20:47
Marta: O kurcze, dzięki, na to bym nie wpadła
4 paź 20:51
Grześ: (x−1)(x−2)≤0
x∊<1,2)
4 paź 20:51
Marta: Wynik w 1 to (−
∞, −1)? Czyżbym juz umiała?^^
Dzięki Grześ
4 paź 21:03
Grześ: taak
4 paź 21:05