PROblem
TOmek:

Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o podstawach a,3a i kącie ostrym α. Krawędzie
boczne są nachylone do podstawy pod tym samym kątem α. Oblicz objętość ostrosłupa.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
obliczyłem prawidłowo Pole podstawy:
h=a*tgα
P=2a
2tgα
−−−−−−−−−−
teraz trudniejszy moment gdzie mam problem.
"Krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod tym samym kątem α" czyli spodek wysokości to
środek okręgu opisanego na podstawie − to jest pewne.
I jak obliczyć ten promien. Obliczyłem przekątnej podstawy(prawidłowo):
| | 1 | |
|BD|=a√ |
| +3 koniec pierw.
|
| | cos2α | |
lecz jak obliczyć ten nasz promien

Męcze sie już 2h ...
4 paź 19:52
TOmek:
4 paź 19:57
TOmek: pomozice, prosze ICSP
4 paź 20:09
TOmek: up
4 paź 20:15
TOmek: prosze : (
4 paź 20:23
b.: przychodzi mi do głowy tylko taka dość toporna metoda:
1. obliczamy odległość S od dłuższej podstawy (z tw. Pitagorasa) −− wychodzi, jeśli się nie
pomyliłem,
√R2 − 9a2/4
2. obliczamy odległość S od krótszej podstawy −− chyba będzie √R2−a2/4
3. suma tych dwóch odległości musi dać h, czyli
√R2 − 9a2/4 + √R2−a2/4 = h = a tgα
podnieśmy obustronnie do kwadratu:
2R2 − 10a2/4 + 2√R2 − 9a2/4 √R2−a2/4 = a2 tgα
teraz jak przeniesiemy 2R2 − 10a2/4 na prawą stronę i znowu do kwadratu, to dostaniemy proste
równanie kwadratowe na R2 (skróci się 4R4, zostaną tylko R2 i wyraz wolny).
wiem, strasznie syfiaste, ale powinno doprowadzić do wyniku...
4 paź 20:28
b.: pomyłka: powinno być a2 tg2α po prawej stronie na końcu
4 paź 20:30
TOmek: no troche jest tych obliczeń, myśle ,ze jest łatwiejszy sposob tylko za cholere nie mogę na
niego wpaść. Dziekuje pięknie za pomoc
4 paź 20:31
b.: aha, już widzę łatwiejszy sposób: ten okrąg jest też opisany na trójkącie ABD, skąd
4 paź 20:56
TOmek: no przecież to jasne ,dzieki pięknie
4 paź 20:59
4 paź 21:08
TOmek: dzieki slicznie, zaraz dodam jedno zadanie rozwiązane bo nie wiem gdzie mam błąd
4 paź 21:17
b.: chyba nie,
a R trzeba jeszcze wyliczyć
4 paź 21:18
TOmek: źle zapisałem miało być:
| | | |
ctgα= |
| o tak  ? |
| | H | |
4 paź 21:27
b.: tak (oczywiście powinny być α w odp. miejscach...)
4 paź 21:50