matematykaszkolna.pl
Bardzo proszę pomóżcie mi Kasiaaa: Bardzo proszę Was o pomoc i wytłumaczenie na jakimś przykładzie. Jak odczytać z postaci kanonicznej y = a(x − p)2 + q monotoniczność funkcji, tzn. czy funkcja jest malejąca czy rosnąca? plisssss... !
4 paź 19:49
ICSP: już piszę.
4 paź 19:59
ICSP: monotoniczność funkcji jest bardzo nudnym zagadnieniem. No chyba że zna sie pochodne jeśli jednak nie to warto znać kilka zależności dla funkcji kwadratowej: aby określić monotoniczność powinniśmy znać dwie wartości : a oraz p zwane również xw(ja używam xw) i teraz. jeżeli a = 0 otrzymujemy funkcję liniową(bardzo nudna funkcja) jeżeli a >0 to motoniczność wyraża się następująco: funkcja maleje dla x ∊ (−;xw> funkcja rośnie dla x∊ <xw;+) jeżeli a<0 to .... pująco: funkcja rośnie dla x∊(−;xw> funckja maleje dla x∊<xw;+) by ICSP
4 paź 20:04
Kasiaaa: czyli za xw podstawiam p?
4 paź 20:07
ICSP: nom
4 paź 20:10
Kasiaaa: jesteś moim WYBAWCĄ dziękuję
4 paź 20:14
Kasiaaa: a czy mógłbyś mi jeszcze to tak wspaniale wytłumaczyć? emotka 1. wartość najmniejsza i największa postaci kanonicznej tzn. jak ją wyznaczyć z tej postaci funkcji 2. równanie osi symetrii (x = p) − co to jest i jak się wyznacza też z postaci kanonicznej.
4 paź 20:23
Kasiaaa: ICSP proszę
4 paź 20:29
ICSP: rzecz numer 1. wartość najmniejsza i największa funkcji. najpierw warto określić jakie są warunki aby takowe wartości istniały. jeżeli a = 0 to funkcja jest funkcja liniową. jeżeli a> 0 to funkcja przyjmuje wartość najmniejszą(w yw) i nie przyjmuje wartości największej. jeżeli a< 0 to funkcja nie przyjmuje wartości najmniejszej ale za to przyjmuje wartość największą. Wartości najmniejsza i największa jeżeli istnieją to są równe yw zwane równie q(ja wolę używać yw) rzecz numer 2. oś symetrii paraboli: oś symetrii paraboli to nic innego jak x = p gdzie p jest równe xw
 −b 
wzór na xw =

2a 
 −b 
czyli oś symetrii paraboli możemy zapisać jako x =

2a 
4 paź 20:42