Bardzo proszę pomóżcie mi
Kasiaaa: Bardzo proszę Was o pomoc i wytłumaczenie na jakimś przykładzie.
Jak odczytać z postaci kanonicznej y = a(x − p)2 + q monotoniczność funkcji, tzn. czy funkcja
jest malejąca czy rosnąca?
plisssss... !
4 paź 19:49
ICSP: już piszę.
4 paź 19:59
ICSP: monotoniczność funkcji jest bardzo nudnym zagadnieniem. No chyba że zna sie pochodne jeśli
jednak nie to warto znać kilka zależności dla funkcji kwadratowej:
aby określić monotoniczność powinniśmy znać dwie wartości : a oraz p zwane również x
w(ja
używam x
w) i teraz.
jeżeli a = 0 otrzymujemy funkcję liniową(bardzo nudna funkcja)
jeżeli a >0 to motoniczność wyraża się następująco:
funkcja maleje dla x ∊ (−
∞;x
w>
funkcja rośnie dla x∊ <x
w;+
∞)
jeżeli a<0 to .... pująco:
funkcja rośnie dla x∊(−
∞;x
w>
funckja maleje dla x∊<x
w;+
∞)
by
ICSP
4 paź 20:04
Kasiaaa: czyli za xw podstawiam p?
4 paź 20:07
ICSP: nom
4 paź 20:10
Kasiaaa: jesteś moim WYBAWCĄ


dziękuję
4 paź 20:14
Kasiaaa: a czy mógłbyś mi jeszcze to tak wspaniale wytłumaczyć?

1. wartość najmniejsza i największa postaci kanonicznej tzn. jak ją wyznaczyć z tej postaci
funkcji
2. równanie osi symetrii (x = p) − co to jest i jak się wyznacza też z postaci kanonicznej.
4 paź 20:23
Kasiaaa: ICSP proszę
4 paź 20:29
ICSP: rzecz numer 1.
wartość najmniejsza i największa funkcji.
najpierw warto określić jakie są warunki aby takowe wartości istniały.
jeżeli a = 0 to funkcja jest funkcja liniową.
jeżeli a> 0 to funkcja przyjmuje wartość najmniejszą(w y
w) i nie przyjmuje wartości
największej.
jeżeli a< 0 to funkcja nie przyjmuje wartości najmniejszej ale za to przyjmuje wartość
największą.
Wartości najmniejsza i największa jeżeli istnieją to są równe y
w zwane równie q(ja wolę używać
y
w)
rzecz numer 2.
oś symetrii paraboli:
oś symetrii paraboli to nic innego jak x = p gdzie p jest równe x
w
| | −b | |
czyli oś symetrii paraboli możemy zapisać jako x = |
| |
| | 2a | |
4 paź 20:42