Mnożenie wielomianów
dott90: Dane są wielomiany W(x) = 3x2 − 2, P(x) = x3 + 2x − 1, G(x) = 4x2 − 3x + 1. Wykonaj
działania:
a) [W(x)]2 * G(x)
b) [P(x)]2 * W(x)
4 paź 19:43
pomagacz:
[W(x)]
2 = (3x
2 − 2)
2 = wzór skróconego mnożenia
[P(x)]
2 = x
3 + 2x − 1 = {(a + b + c)
2 = a
2 + 2ab + 2ac + b
2 + 2bc + c
2} = skorzystać ze
wzoru w klamrze
mnożyć chyba umiesz
4 paź 19:52
Kasiaaa: Mógłbyś mi wytłumaczyć jedno zadanie?
4 paź 19:55
pomagacz:
2.
[P(x)]2 = (x3 + 2x − 1)2 = {(a ± b ± c)2 = a2 ± 2ab ± 2ac + b2 ± 2bc + c2}
= x6 + 4x4 − 2x3 + 4x2 − 4x + 1
(x6 + 4x4 − 2x3 + 4x2 − 4x + 1)(3x2 − 2) =
= 3x8 − 2x6 + 12x6 − 8x4 − 6x5 + 4x3 + 12x4 − 8x2 − 12x3 + 8x + 3x2 − 2
= pododawaj wyrazy o wspólnym wykładniku i będziesz mieć rozwiązanie
4 paź 20:07