zadania z kulami
kasia: W urnie jest 5 kul żółtych i kule czerwone. prawdopodobieństwo wylosowania ztej urny kuli
czerwonej jest nie mniejsze niż 2/3. Ile kul czerwonych kest w tej urnie?
9 mar 19:50
Eta:
n -- kul 5 -- kule żółte n - 5 --- czerwone
n > 5 i n€N
moc Ω= Cn1 = n
mocA= Cn-51 = n -5
P(A) = (n-5)/ n
P(A)< 2/3 <=>( n-5)/n < 2/3
n -5 < 2n/3
n/3 < 5
n<15 i n>5 i n€ N
zatem: n= { 6,7,8,9,10,11,12,13,14,}
Kasiu nie napisałas w treści: ile kul losujemy?
Rozwiązałam Ci ,że losujemy jedną
( nie wiem jaka powinna być prawidłowa treść zadania?)
10 mar 01:54