funkcje
Paulina: Czy mogłby mi ktoś napisac jak rozwiazac nierownosc f(x)>−2?
4 paź 19:33
krystek: A jak wygląda f(x)?
4 paź 19:36
Paulina: 0,5x+2 dla x≤2
5−x dla x>2
i to mial byc uklad rownan
4 paź 19:40
Paulina: z tych dwoch rownan co teraz napisalam bo mi wyszlo x=0 i x =7 a mialo wyjsc (−8,7)
4 paź 19:41
krystek: Inacze mówiąc masz f(x)= 0,5x+2 dla x≤ 2
oraz f(x)= 5−x dla x>2.
I teraz masz 0,5x+2>−2 →0,5x> − 4 →x >− −8 ale uwzgl. założenie xe(−8 ;2>
5−x >−2 → − x> − 7 x<7 ale uwzgl zał mamy xe(2; 7)
i suma daje Tobie (− 8 ;7)
4 paź 19:51
Paulina: Bardzo dziekuje
4 paź 19:55