Usuń niewymierność z mianownika podanych liczb
Jacek2:
4 paź 19:26
4 paź 19:28
Jacek2: ICSP..
Jak to zrobiłeś/aś?
4 paź 19:32
4 paź 19:34
Eta:
4 paź 19:35
ICSP: 
4 paź 19:35
Jacek2: hee wgl tego nie łapie

4 paź 19:37
ICSP: znasz dobrze wzory skróconego mnożenia?
4 paź 19:38
Jacek2: ahaa

no już łapie

.
4 paź 19:39
ICSP: Eta to jak ustalamy? Ty rozdajesz

a ja
4 paź 19:39
Jacek2: | | 3√49 | |
hee  no przykład b) to wynik będzie? |
| |
| | 7 | |
4 paź 19:43
ICSP:
4 paź 19:44
Jacek2: hee wkońcu mi cos wychodzi

hee
a przykład c wynik to?
4 paź 19:49
ICSP: blisko ale niestety nie

błąd w liczniku i mianowniku
4 paź 19:51
Jacek2: ojj no a jak bd?
4 paź 19:51
ICSP: bd?
4 paź 19:52
Jacek2: ojj no a jak to będzie?
4 paź 19:57
Jacek2: ICSP jesteś?
4 paź 20:11
ICSP: Eta sie nie odzywa
4 paź 20:16
Jacek2: niom a ja nie wiem jakie to ma być rozwiązanie nie moge dojść
4 paź 20:17
ICSP: najpierw przelicz jeszcze raz mianownik.
4 paź 20:18
Jacek2: ja napisze całe działanie a Ty mi sprawdzisz ok?
4 paź 20:22
Jacek2: | | 1 | | 3√32+3√3*1+12 | |
y= |
| * |
| = |
| | 3√3−1 | | 3√32+3√3*1+12 | |
| | 3√9+{3√9}+1 | | 3√9+3√9+1 | |
|
| = |
| |
| | 3√33−13 | | 1 | |
4 paź 20:30
ICSP: przepraszam że dopiero teraz
3√33 = 3
3 − 1 = 2 − to jest gotowy mianownik
3√3 * 1 =

Myślałem że jeżeli coś jest mnożone przez 1 to jego wartość się nie zmienia. Reszta dobrze.
4 paź 23:12
ICSP: a
Eta nadal nie odpowiedziała
4 paź 23:13