matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuń niewymierność z mianownika podanych liczb
Jacek2:
a) z=U{1}{
√
5
−
√
2
4 paź 19:22
dero2005:
1
1
(
√
5
+
√
2
)
z =
=
*
=
√
5
−
√
2
(
√
5
−
√
2
)
(
√
5
+
√
2
)
√
5
+
√
2
√
5
+
√
2
=
=
5 − 2
3
4 paź 19:39
Jacek2:
Dzięki
4 paź 20:13